Re: Resurs - přísada do oleje - zkušenosti?
Díky za reakci. Znám články pana Ing. Čecha, propaguje jedině Bishop original přísady. K Bishop se nemohu moc vyjádřit je to postavené na tzv. permanentní difuzi povrchu kovu. Bishop je prodáván v USA odkud pochází pod názvem LUBRILON jako prodejce je uvedena XcelPlus International Inc 2649 Greys Point Rd Topping Va 23169, původně v 7O. tých letech své výrobky prodával John Bishop a společníci systémem MLM ( teleshoping ) pod názvem SLICK50 a to až do rozdělení a soudních sporů partnerů. V té době okolo roku 1970 byla jeho receptura schválena pro použití v leteckém motoru Americkým úřadem pro letectví. Ostatní informace o produkci Bishop na stránkách prodejce. Já prodávám RESURS, není to aditivum v pravém slova smyslu. Aditiva mají vylepšit viskozitu oleje, Resurs je přípravek na bázi pevných částic Molybdendisulfidu (MoS2), mědného prášku, chromu a synt.oleje. Nereaguje s olejem po přidání do oleje je olejem volně unášen.Částice jsou menší než mikron a tak volně prostupují olejovým filtrem, co se zachytí je dále vyplaveveno, tak jak motorový olej proudí přes filtr. Působením tlaku a teploty jsou částice mechanicky tlačeny ke stěně válce v motoru, tam kde je poškozený povrch rýhy a vrypy tam tam se vrství pod tlakem a dochází k pokovení povrchu. Pokovením dochází k vyhlazení stěn a výraznému snížení tření. Efekt vydrží po dobu od do výměny oleje.
MoS2 je jedna z nejlépe kluzných látek. Problém je v zrnitosti. Molyka musí být o zrnitosti do max. 3 mikronů aby nedocházelo k ucpání mazacích kanálků a sedimentaci. To je velmi pracné a nákladné, proto výrobci aditiv nahrazují MoS2 jinými pevnými sloučeninami ( třeba teflon, keramika, grafit atd. ) s tím že již byla dle jejich interpretace molyka překonána. Není to pravda naopak nejznámnější výrobce s ucelenou řadou výrobků aditiv, vlastní řadou motorových olejů, a dalších petrochemických přípravků Německý LIQUI MOLLY neustále pracuje a vyvíjí produkty s MoS2.
Dokonce pan Ing. Jiří Čech toto potvrzuje a sice dovolím si citovat jeho odpověď na dotaz čtenáře pana Luďka Pavluse právě na přípravky s MoS2 ( článek z webu skoda.panda id 432, Moje vlastní zkušenosti ze dne 18.5.2004 ) cituji : Molybdensulfid na rozdíl od PTFE ( teflon ) , může fungovat a asi funguje, protože jde o zcela jinou sloučeninu, celkem úspěšně byla zkoušena za války.
Co je uváděno o přípravcích s chlorem je pravda. Chlor je také vynikající kluzná látka, možná nejlepší, ale v motorovém oleji degraduje a má vysoce korozivní účinky. Resurs neobsahuje žádný chlor.
Teď mi dovolte trochu promo a proč pořád omílám RESURS. Ať tak nebo tak, vždy budou motoristé rozděleni na používající aditiva a nepoužívající. Já mám názor ten že u nového vozu je to k ničemu, dokonce se nesmí přidávat nic co obsahuje pevné částice dokud je vůz v záběhu. Pokud však má vozidlo najeto více Km, jezdíte sportovně, máte úpravu výkonu motoru, vozidlo často jezdí s přívěsem, motor ztrácí výkon atd. pak bych to zvážil. Jsem přesvědčen ze lze motoru dost ulevit.
Samostatnou kapitolou jsou testy těchto přípavků, no k tomu asi tolik že testy vám předloží všichni co něco do motoru vyábí.100% ověřené a čím více tím lépe. Já jsem sice určitým zastáncem aditiv ale poškodit motor bych si teda nechtěl ani omylem, proto jsem dost zvažoval od koho a co koupit. Tak toto jsou jsou argumenty výrobce VMP AUTO
- vyrábí se celá řada produktů maziv kromě RESURS do motorů, maziva do ložisek, převodů, pístů, nástřiky vrtných souprav atd. Do ČR se to nedováží, použití je jen ve strojírenství a těžkém průmyslu.
- výrobky se expedují do více jak 30 ti zemí
- VMP AUTO je držitelem 24 patentů
- proces pokovení povrchu je zařazen mezi 100 nejvýznamnější vynálezy Ruské federace
- v roce 2006 byla spol. VMP AUTO oceněna za vývoj remetalizentů ( pokovení ) bronzovou medailí na mezinárodním sympoziu vynálezů Lepine Paříž, Francie
- společnost je držitelem certifikace systému managementu jakosti ISO 9001jak V Rusku tak v ČR
- všechny výrobky mají Bezpečnostní listy ČR
- v květnu 2010 byla spol.VMP AUTO jako zatím jediná Ruská společnost vyrábějící maziva přijata do institutu NLGI - National Lubricating Grease Institut se sídlem v USA. NLGI je mezinárodní asociace založená v roce 1933 sdružující nejvýznamnější výrobce maziv a petrochemie čítající více jak 180 producentů z 50 ti zemí světa. NLGI je oficiální tvůrce mezinárodní stupnice mazivosti.
Pokud to někoho zajímá informace jsou na webu výrobce
http://www.smazka.ru ( lze to převést do angličtiny) dále můj web
http://www.aditivaresurs.webnode.czJde pouze o můj názor a příspěvek k tématu, díky M.M.