Bílé nebo veteránské SPZ.

eMBéčko
hvězda
Auto: W124 E320 Coupé 1994, Getrag
Věk: 66

Re: Bílé nebo veteránské SPZ.

Příspěvek od eMBéčko »

Vidím to podobně. Citace z FB se jeví erudovaná, brát ji však za zcela zásadní a pravdivou - mno, nevím... :? Pravda je, že směroplatné by bylo písemné vyjádření příslušné pojišťovny, avšak nepřekvapilo by mě, kdyby každý pojišťovací ústav měl podmínky nastaveny jinak. A jelikož se tu bavíme o případném plnění z povinného ručení, považuju za zbytečné psát pojišťovně, s níž mám smlouvu o (veteránském) PR uzavřenu, bo to by mi musel způsobit škodu řidič rovněž tam pojištěný. Člověk by musel kontaktovat všechny pojišťovny v republice, jak to mají nastavené. Takže nevíme zase (stále) nic... :)

PřemekD
legenda hvězd
Auto: Několikero
Věk: 72

Příspěvek od PřemekD »

Mě dnes můj pojišťovací ústav ČPP snížil sám od sebe povinné W124 na půlku, že prej je to veterán.
A pak že to nejde.

eMBéčko
hvězda
Auto: W124 E320 Coupé 1994, Getrag
Věk: 66

Příspěvek od eMBéčko »

Vidíš to, pane, někde to jde samo, někde normálně... :)

musketyr
vycházející hvězda

Příspěvek od musketyr »

PřemekD píše: čtv 14.11.2024, 22:11 Mě dnes můj pojišťovací ústav ČPP snížil sám od sebe povinné W124 na půlku, že prej je to veterán.
A pak že to nejde.
Mě tam vloni na ČPP řekla ta ženská že mám přijít příští rok a že mi udělá slevů páč auto je starý. Letos sem nestíhal a minulej tejden sem tam došel. no kopl bych ji do prdele, že prej musim pouze při výročí smlouvy a to jsem o tejden prošvihl. Že prej za rok. Nevím proč mi to vloni neřekla.

musketyr
vycházející hvězda

Příspěvek od musketyr »

eMBéčko píše: stř 13.11.2024, 15:59 Vidím to podobně. Citace z FB se jeví erudovaná, brát ji však za zcela zásadní a pravdivou - mno, nevím... :? Pravda je, že směroplatné by bylo písemné vyjádření příslušné pojišťovny, avšak nepřekvapilo by mě, kdyby každý pojišťovací ústav měl podmínky nastaveny jinak. A jelikož se tu bavíme o případném plnění z povinného ručení, považuju za zbytečné psát pojišťovně, s níž mám smlouvu o (veteránském) PR uzavřenu, bo to by mi musel způsobit škodu řidič rovněž tam pojištěný. Člověk by musel kontaktovat všechny pojišťovny v republice, jak to mají nastavené. Takže nevíme zase (stále) nic... :)
Já jsem si tím stanoviskem 100% jist a nevycházím pouze z citace kterou jsem našel na FB ( tu jsem zde citoval pouze z důvodu že je to tam všechno pěkně polopatě shrnuto). Mám to potvrzeno z vícero zdrojů a to i od několika testačních komisařů.

bmgx
hvězdička
Auto: W201, S124

Příspěvek od bmgx »

PřemekD píše: čtv 14.11.2024, 22:11 Mě dnes můj pojišťovací ústav ČPP snížil sám od sebe povinné W124 na půlku, že prej je to veterán.
A pak že to nejde.
S ČPP mám vcelku dobré zkušenosti taky.
Jen musím hrát tu každoroční hru s výpovědí, každý rok to zvedají, místo aby stálým zákazníkům slevili, zkouší je natáhnout.. :'(
Paní mi udělá novou smlouvu.
Já mám levnější pojistku, ona má zjevně nějaký bakšiš za novou smlouvu.
Celý ten systém je na palici... :'(

PřemekD
legenda hvězd
Auto: Několikero
Věk: 72

Příspěvek od PřemekD »

Zdražují všichni, neb i malá rána na předek soudobého dobrého auta začíná na 200,-
A to musíme my, se starejma jednoduchejma autama zaplatit, neníliž pravda?

Michal 500 SEC
hvězda

Příspěvek od Michal 500 SEC »

musketyr píše: stř 06.11.2024, 22:08 Dovolím si citovat:Dovolím si odpovědět, snad stručně a jasně. Samotná testace nemá žádný vliv na výši škodního plnění...
Hezký elaborát *jokingly* ale pak tady máme praktické zkušenosti... Předloni mě nabourala paní do vozidla na zelených značkách. Auto jsem koupil za 1400 Eur 3 roky předtím v Polsku, nedělal jsem na něm prakticky nic kromě výměny předního skla, renovace brzd a základní údržby. Likvidátor přijel, vše nafotil a požádal mě o dodání podkladů k výpočtu ceny - poslal jsem mu asi 5 printscreenů z mobile.de s cenami mezi 10 - 15 tis Eur, kam se ta auta za tu dobu vyšplhala (nicméně pořád jsou to jen inzeráty z netu), poslal jsem mu ceník z německého katalogu ND a odhad (můj!) za ceny práce + laku, celkem nějakých 130 tis Kč. Pojišťovák mi jasně řekl, že u veterána neodečítají amortizaci, nicméně kvůli tomu, že je to jen rozpočet a ne faktura, tak mi plnění poníží o 30% a skutečně přišlo asi 96 tis. Nezajímalo ho za kolik jsem auto koupil ani kolik jsem do něj investoval, natož pak nějaký videa z prací na autě, to je úplná blbost :roll:
Další případ byl o něco dříve, když se ještě platily čelní skla z POV, Mercedes W123 dostal kamenem od projíždějícího náklaďáku. Pojišťovna řekla, že podle tabulek má majitel nárok na 5tis Kč. To se majiteli nelíbilo a s tím, že okno bylo původní (měl doklad o provedení testování, bílé značky) a teď už bude neoriginální, požadoval částku vyšší, nechal si v Mercedesu udělat proforma fakturu na okno, gumu, lištu a práci, tenkrát na 16tis Kč - následně od pojišťovny dostal 16tis Kč.
Těch případů naštěstí není moc, ale váhu to rozhodně má, pojišťovna radši vyplatí o pár tisíc víc, než by se soudila o mnohem vyšší částky kvůli ztrátě historické původnosti, protože nejde o to, že by testace určovala cenu auta, ale potvrzuje, že to auto bylo v určité míře původní a ne vrak slepený z kdejakých dílů na konci životnosti. Konec konců tyhle testace k bílým značkám vznikly původně právě na popud pojišťoven...

musketyr
vycházející hvězda

Příspěvek od musketyr »

Já jsem si naprosto jist, že bych z pojišťoven dostal úplně stejný peníze i bez testace. Ale je to každýh boj.

Merc124
Administrátor
Auto: W210 + 3 x W201 + B 200 CDI + Stardiag C3 + C5
Věk: 62

Příspěvek od Merc124 »

musketyr píše: sob 04.01.2025, 22:07 Já jsem si naprosto jist, že bych z pojišťoven dostal úplně stejný peníze i bez testace. Ale je to každýh boj.
to jo, ale musíš doložit spoustu papírů o tom jak bylo vozidlo servisované a kolik do něj bylo investováno, jako příklad story mého kamaráda s Audi A6 limuzína, kdy zadní okno stálo 190 tis. kč bez D. zničeno vandaly (dlažební kostka) a poj. řekla totál škoda *jokingly* okno mělo solární články atp. takže právníci, veškerá dokumentace k vozu a poj. zaplatila vše =-o a to na Jarově ve zn. servisu to odmítly měnit, protože je to moc drahé =-o poslední a jediné toto sklo bylo ze španělska ;) fakt jsem viděl fakturu, nekecám o:-)

musketyr
vycházející hvězda

Příspěvek od musketyr »

To co tu cituješ se netýkalo vozidla s testací pro snížení výše pojistného. nebo ano? Nakonec je to jedno. Pokud ti vznikne škoda na vozidle a nemáš testaci, tak nemusíš pojišťovně dokládat co jsi do něj investoval a přes to ti bude pojišťovna plnit. To je právě ten mýtus, který šíří veteránisté.

Michal 500 SEC
hvězda

Příspěvek od Michal 500 SEC »

musketyr píše: sob 04.01.2025, 22:07 Já jsem si naprosto jist, že bych z pojišťoven dostal úplně stejný peníze i bez testace. Ale je to každýh boj.
To je super, gratuluju. Takže to, že někteří lidé mají na svých autech provedeno testování na historickou původnost Tebe konkrétně v ničem neomezuje, nemýlím-li se...
Odpovědět