Dotazy před koupí 300CE

Odpovědět

Autor tématu
Sádelník1234
vycházející hvězda
Věk: 35

Dotazy před koupí 300CE

Příspěvek od Sádelník1234 »

Ahoj. Chci se podívat na jedno letní auto. 300CE automat 4kvalt. A mám k tomu pár otázek. Provozní oděrky mi nevadí, oceňuju, že jsou přiznaný.
VIN: WDB1240501B073732
m103. 983
Cena je 110tkč
VADY:

netěsnost motoru, horší lak - různé drobné škrábance, drobná povrchová koroze okolo šíbru a pod pz oknem, prorezlá dírka pod lz světlem ,
odřený pz lem, amatérské lakovaní na pz rohu a dveřích řidiče, prasklý pravý lanovod ruční brzdy, prut antény je zaseklý (mechanismus OK), přední spojler je trochu prasklý, chybý spodní kryt motoru.
Interiér: šíbr lze otevřít pouze "na větračku", štelování levého zrcátka je zlomené, chybí roletka na zadním okně (motor tam je). Okna, podavače pásů a další fungují bez problémů. V kufru jsou trochu roztavené plasty okolo pz světla.
Vůz má v TP zapsané tažné zařízení, které je v současnosti demontované.

Pořádně nevím jak je auto snížený, jestli je to profipráce nebo seříznutý pružiny - zjistím.

Do opravy šíbru se určitě nepoženu.
Trošku se bojím aby mě to s 4kvalt automatem nesežralo. Chci s tím jezdit denně. lanovod parkovací brzdy a mechanický věci nutný k bezpečnému provozu si udělám.
Až k tomu přijedu, kouknu na kotouče, desky, gumy, jestli tam teče/neteče. Úniky kapalin atd.zkrátka věci jako u každýho auta...

najeto 367 000 Km, Nová technická kotrola do 5/2027.

A teď ty dotazy.

Netěsnost motoru na prsou je důsledkem opotřebení těsnění nebo to může být větší průšvih způsobený něčím jiným?

Ten automat pro mě bude trošku zajíc v pytli. Při plném plynu prý " chvíli váhá než podřadí.

Je s katalýzátorem nebo bez?
když na to kouknete, co na to říkáte? Jednoduše poměr stav/cena? Ondra

.....

Díky za vám všem za názory, nakonec jsem šel od toho.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Sádelník1234 dne pát 30.05.2025, 17:18, celkem upraveno 1 x.

Waterfall
hvězda
Auto: W124 300E-24, S204 180 Kompressor
Věk: 42

Re: Dotazy před koupí 300CE

Příspěvek od Waterfall »

4400€...za to asi v rámci šestiválcovýho kupé nic moc čekat nepůjde. Jako úplně první věc bych napsal tohle:
Pokud se bojíš spotřeby šestiválce s automatem, že Tě sežere, pak bych za 4400€ přemýšlel o jiné motorizaci. Konkrétně bych hledal 220CE nebo 230CE v manuálu. A jestli bych chtěl i hezký auto, vzal bych si raději obyčejný sedan, ale v hezkým stavu. Ono totižto mám takový pocit, že spotřeba bude to poslední, co Tě u tohohle kusu bude trápit. Spíš se obávám, že Tě sežere na servisu. Co se úniku oleje týče, nejčastější příčinou úniku oleje je těsnění pod hlavou a příruba domečku filtru oleje. Občas to můžou být i přední prsa, ventildekl nebo gufero kliky. Výměna těsnění pod hlavou není úplně triviální věcí (ale pokud to na tomhle kusu nebylo měněný, tak je to už rozhodně nutností), přetěsnění spodních prsou znamená motor ven. Přispatej automat může mít taky víc příčin...od jednoduchých věcí jako špatný seštelování přepákování od plynového pedálu a podtlaky až po špatnou mechatroniku. Jak jsou na tom na nějaké kotouče, destičky a podobný kraviny by mě osobně nezajímalo vůbec a ani bych na to nekoukal. Spíš by mě trápilo, jak je na tom vstřikování (KE-jetronic taky umí sežrat několik desítek tisíc), zda se to nepřehřívá, netrpí na vibrace (mimo těch od kol) a jak jsou na tom profláklá místa, co se týče koroze.
Popravdě, tenhle kus se mi již od pohledu nelíbí. Lak se "leskne" podobně, jako ten asfalt na kterém stojí a celkově to auta vypadá jako dojetá vražda. Já bych to osobně nechtěl. Auto má katalyzátor, čili na emisích budou přísní...
Spotřeba: já mám 300E-24 s 5G automatem, ale oni ty M103 a M104 žerou v podstatě všechny stejně a víc záleží na stavu + řidiči, než na konkrétní motorizaci. Okresky umím klidným tempem za 8,5-9L. Klidný tempo znamená cca 100km/h tacho, bez zbytečného šlapání na plyn. Dálniční přesun 130-140km/h tacho za cca 11L. Město asi tak 15 a v chladnějším období i víc. Celkový průměr z toho vyjde asi tak mezi 11 a 12l/100km. Podle mně na tak těžký auto s 220 poníky a předpotopným měničovým automatem bez lockupu je to fajn výsledek. Mám však nový svíčky, kabely, rozdělovač, přetěsněný sací trakt, nový EHA, nový trysky, kat, lambdu, seštelovanou stříkačku, udělanou hlavu a obouvám letní 215/55 R16.

Thomas808
hvězdička
Auto: W124 230 e

Příspěvek od Thomas808 »

Auto od pohledu vypadá jako dost dobouchaná chudinka, kterou už někdo spíš tak dojížděl. Lak je v podstatě v háji, seznam vad co píšeš tomu nasvědčuje. Pokud řešíš spotřebu a chceš s tím jezdit denně tak tohle dává nejmenší smysl - u w124 na spotřebu (krom nafty) je celkem normální čtyřválec 200/220/230.
Výměna těsnění pod hlavou, kterou to tu smrdí + sedla/vodítka a další drobnosti mě na 230 čtyřválci stálo asi 25000Kč, automat může celkem běžně "váhat", tyhle převodovky jsou dost letargický i když jsou ok. Řešit na ní opravy je ale opruz a většinou je snažší koupit funkční jinou. Když auto spolehlivě startuje studený i teplý a drží při všech režimech volnoběh tak je to obvykle předpoklad že vstřikování bude ok. Když ne tak počítej že to bude martyrium na to přijít a vyřešit to, obvykle za hodně peněz. Příběh o tom že to je určitě banalita nemá moc smysl poslouchat do konce;-)
Dole na prazích jsou malý krytky na díry na hever - pokud je vydloubneš a uvidíš prožraný okolí trubek na hever tak bych šel od auta pryč - bude to na kaši i jinde a pak to celkově nedává smysl. Za cenu kolem 100tis+ lze sehnal sedan ve slušným stavu abys mohl jezdit a řešit fakt drobnosti.

Oldis
hvězdička
Auto: W124 - 300 E, r.v. 1990

Příspěvek od Oldis »

Sám vlastním sedan 300 E, r.v. 1990, bez kat. 138 kW. Dneska je to přesně 3 roky, co jsem ho pořídil. Je to auto ze Španělska, takže koroze skutečně žádná, ale ta různá mechanika si postupně žádala své - palec, svíčky, KE-Jet, čistota nádrže, filtr, palivová čerpadla, podvozek, atd. atd... Je to pokladnička, ale je to auto pro radost a s tím jsem to i kupoval. Jezdím s tím o víkendech, jen když je hezký počasí. Osobně si myslím, že to auto, co uvádíš výše, ti radost dělat nebude. Budeš do toho cpát jen peníze a pak se ho stejně, se ztrátou, zbavíš...

Supermuf
hvězdička
Auto: W124-300CE
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supermuf »

Souhlasím s Oldisem. Pokud to chceš na každodenní ježdění tak se vyplatí si připlatit a koupit něco s historií. Já mám dva roky 300CE, sice jsem za něj nedal málo, ale má historii a najeto momentálně "jen" 186tkm a fakt bez koroze i na kritických místech. Po koupi jsem musel vyměnit ramena zadní nápravy, přední čepy a kabely ke svíčkám. Ostatní je jen standartní údržba.

Volhovič
hvězda
Auto: W116, 2x W126, Волга 21, Audi 100

Příspěvek od Volhovič »

u takovýho auta bych si čuchnul k oleji , jestli nesmrdí benzinem, pokud jsou v háji trysky umí to ředit velmi rychle a pokud se to děje dlouho, umí to zabít motor- který pak může mít vydřené válce atd. Já měl štěstí když jsem měl M103 dvouventil v kombiku, že stačily nové trysky a další majitel jen vyměnil volnoběžný ventil a šlo to jako víno. A druhotným znakem zředěného oleje je , že pak olej chčije úplně ze všeho. Jak už nahoře napsali ostatní - motor, převodovka, kastle + nedostatkové coupé díly - to je to co má cenu kontrolovat , ne spotřebák, ale stav a funkčnost drahých nebo nesehnatelných nebo draho opravitelných věcí.

Supermuf
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supermuf »

https://auto.bazos.cz/inzerat/20289529 ... e-w124.php
Tady mas jednoho krasavce, prodavaji ho uz docela dlouho a ted slevili pod 300 tkc. Ja mam od nich toho svyho a s jednanim a pristupem tehle firmy jsem byl maximalne spokojen.

Waterfall
hvězda

Příspěvek od Waterfall »

Toho by mi ale už bylo na denní ježdění docela líto. To je auto spíš na chov, než na huntování. Od jednoho extrému k druhýmu...
Uměl bych si s rozpočtem do 150 000 Kč představit W124 jako dailycar. Ale jak jsem psal, šel bych po nějakém úplně běžném provedení - sedan s motorizací 200-230, protože:
1. za ty peníze můžu mít kus, který hezký, lidi se mi za ním i otočí a nebudou mě považovat za ... (doplňte si sami)
2. takových kusů je hodně, nejsou to nijak vzácná auta (a ani nikdy extra cenu mít nebudou) a tím pádem toho člověku nebude tak líto

Moje představa by vypadala nějak takhle:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... b08&vc=Car
Hezký základ v originálním stavu, který když se nechá přeleštit a profi vyčistit, tak z toho bude opravdu fešák za kterýho se nikdo stydět nebude a nebude to stát ranec.

Supermuf
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supermuf »

Ale jó, hezký kousek. Já taky nejdříve koukal po sedanu, vzpominky z dětství, ale potom jsem si uvědomil že bych si připadal jak německý důchodce 😂 Tak jsem chtěl aspoň se šestiválcem no a potom se v inzerci objevilo bílé kupé a když cena spadla na pro mne přijatelnou částku tak jsem ho jel omrknout a bylo to jasný. Musel jsem ho mít 👍

eMBéčko
hvězda
Auto: W124 E320 Coupé 1994, Getrag
Věk: 67

Příspěvek od eMBéčko »

Supermuf: Kupé v odkazu je moc hezký kousek. :) Před víc jak pěti lety jsem si uvědomil, že čtvery dveře už nepotřebuju, z šestiválce a manuální převodovky jsem po dvaceti letech už slevit nechtěl a když na mě na AutoScout24.de vyskočil echt tenhle vůz, neváhal jsem. Není to žádná extra leštěnka, pár peněz jsem do něj už nasypal, ale jako daily car slouží poctivě a užívám si každý kilometr.

Waterfall
hvězda

Příspěvek od Waterfall »

Já chtěl taky původně šestiválcové kupé. Pak jsem narazil na sedan 300E-24 s 5-kvaltovým automatem za velmi příjemnou cenu. Zprvu se mi do něj nechtělo, ale pak jsem zjistil, že se jedná o vcelku vzácnou konfiguraci, kterých už tak moc není. Tak jsem ho vzal. Práce na něm bylo vcelku dost a pořád to ještě není úplně perfektní. Občas přemýšlím, že bych ho pustil dál a koupil W116 nebo W126 (ideálně SEC)...ale co se mi na 124 líbí, že na rozdíl od jiných dobových souputníků a starších mercedesů je prostě čtyřka vhodná i jako parťák pro každý den. Člověk v tom vůbec nemá pocit nějakýho zastaralýho a pro dnešní provoz nepoužitelného auta, tudíž s ním lze jet kamkoli...a taky když je hezky, absolvuju i dlouhý výlety s ní. S benzínovým šestiválcem se to navíc neztratí na žádný silnici a člověk může občas i různým dotěrným závoděníchtivým blbečkům v nových levných pseudoSUV a crossoverech rychle ukázat, že pánem na cestě je pořád Mercedes, ne Ssangyong...

mareli
hvězdička
Auto: A124,TM3LR,RAM

Příspěvek od mareli »

My jsme presne tohle s Wojtechem resili. Coupe nastesti zamitl, ale pozadavek byla klima a HFM cena nekde do 200t. KE-JE tady nikdo neumi opravit (myslim v nasem okoli) a je to i dost drahy, kdyz se to posere. Takze nakonec 220.

Ja osobne bych ecko nechtel, ale pozadavek byl jasnej. Tohle ecko uz proslo C02 renovaci... rekneme s privrenym okem, ze to docela ujde 009 .
Po koupi se musel udelat kabelovy svazek, oleje a dalsi drobnosti... je to na denni jezdeni, majitel je spokojen a ja mam klid ]:->

Parkoval vedle tebe dedku... mmchodem, ty ledky v tech svetlech, no chce se mi blejt :-! *jokingly*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Waterfall
hvězda

Příspěvek od Waterfall »

Tak dá se koupit HFM i v ne-éčku, ale je to toho míň. Klima je už dnes vcelku zásadní výbava, jezdit v dnešní době v létě bez klimy je za trest. Jinak auto dle fotek moc hezké.

Supermuf
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supermuf »

mareli píše: ned 25.05.2025, 9:49 Parkoval vedle tebe dedku... mmchodem, ty ledky v tech svetlech, no chce se mi blejt :-! *jokingly*
Taky už jsem to někde takhle viděl, na STK s tím není opruz?
Ten sedan vedle je někdo z KV kraje?
Odpovědět