Nouzový režim 2.2 CDI - přetlak

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Auto: CLK W209, 2.2 CDi, 110 kW, 2006
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Nouzový režim 2.2 CDI - přetlak

Příspěvek od the_miracle »

Díky. Napadá mě ještě jeden dotaz. Je nějaká možnost jak zjistit, jestli není auto načipované? Evidetně se totiž někdo vrtal v SW převodovky, protože mám možnost volit agility mode, i když ho tato převodovka standardně nemá. Takže bych se vůbec nedivil, že by se někdo vrtal i v sw motoru. Je šance, jak to přes xentry zjistit? Jako nepřipadá mi, že by to byl nějaký trhač asfaltu. Těch 110 kw podle mě odpovídá. Ale těžko soudit.

PřemekD
legenda hvězd
Auto: Několikero
Věk: 73

Příspěvek od PřemekD »

Vše zjistí origo dignastika.

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Je tu někdo z Prahy nebo okolí, kdo se tomuto věnuje a dokázal by udělat kvalitní diagnostiku?

https://i.ibb.co/gLzmPXRP/motor-verze.jpg

Jinak tu chybu jsem asi ve čtvrtek smazal a za včerejší jízdy se nenacetla, protože dnes tam není. Možná plaším zbytečně. Včera jsem jel domu za světla a to kouř není vůbec vidět. Asi je to normální, že při ostřejší akceleraci to trochu zakouri, což je pak za tmy vidět jako mlha, když za mnou někdo jede. V tomto jsem fakt děsný autista :-).

PřemekD
legenda hvězd

Příspěvek od PřemekD »

Ve světlech za tebou jedoucího autaa je vidět sebemenší čmoudík.
Takže asi klíííd.

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Díky. Koukal jsem pro zajímavost na hodnotů vstřiků - na to si ještě troufnu :-). Našel jsem, že korekce by měly být ideálně do 2 mm3, maximálně do 4 mm3, to tedy vypadá, že bude v pořádku. Tohle je na volnoběh, zahřátý motor, ale nemění se to ani při prošlápnutí plynu. Jinak je to po jízdě cca 15 km, zahřátý motor.

https://i.ibb.co/TxyMzP9Q/vst-iky.jpg

Jo a ty otáčky, alespoň u teplého motoru nekolísají, respektive se pohybují mezi 777 - 782 rpm. Což bude v pořádku. A u studeného motoru může mít vliv na kolísání asi vyšší odběr elektřiny třeba u příhřevu, že? Jinak vliv má i pootočení volantu, když sepne servo, ale i tak to kolísnutí bylo mezi 750-800 rpm.

Z tohoto bych usoudil, že EGR otevírá v pořádku:
EGR

A tady regulace vysokého tlaku, z toho ale se svými znalostmi moc nevyčtu.
regulace tlaku

Waterfall
kometa
Auto: W124 300E-24, S204 180 Kompressor
Věk: 42

Příspěvek od Waterfall »

Za většinu kolísání otáček většinou můžou vstřiky. Stačí, když jsou mezi nima velký rozdíly, i když absolutní hodnoty jsou v pořádku. Není pravda, že 4mm3/ zdvih je ještě OK. To už si vážně koleduješ o díru v pístu (osobní zkušenost a to se hodnoty na dvou injektorech jen blížily ke 2mm3).
Nejlepší je opravdu zajít za někým s pořádnou diagnostikou a znalostma. Do Mělníka to zas tak daleko nemáš.
Btw., po odpojení váhy se zapojí celkově náhradní program a pevné hodnoty. Běh na volnoběh se srovná, ale to ještě neznamená, že na vině byla váha. Zkrátka existují určitý zažitý mýty...

PřemekD
legenda hvězd

Příspěvek od PřemekD »

Stačí připojit hadičkovou zkušebnu, a hned vidíš.
Jak říká pan Žák, když jsou trysky v prdeli, nastartuješ, a než se dojdeš podívat, už to teče vrchem. :-!
Když u toho stojíš, párkrát to protůruješ, a čekáš, až se vůbec nafta v hadičkách začne pohybovat, je fšechno Oukej. *drink*
...i bez diagnostiky.

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

No, podle diagnostiky jsou ty otáčky v pořádku. Tady dávám video, proč jsem o tom kolísání uvažoval:
Otáčky

Ale evidentně to podle diagnostiky prostě nekolísá - předpokládám, že 5 otáček za minuty rozdíl je v pořádku.

A ty korekce vstřiků, chápu, že to není průkazné k tomu, že bych mohl říct, že ten vstřik je určitě v pořádku, ale myslím, že se na základě toho dá vyloučit, že by byl určitě špatný.

Jinak do Mělníka to daleko nemám.

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Po nějaké době dávám update stavu. Nouzový stav se mi zopakoval před Vánoci. Stalo se to v momentě, chvilku po vyjetí (motor běžel maximálně něco přes minutu), když jsem to neohleduplně za studena trochu přišlápl (normálně to nedělám). Chyby stejné. Minulý týden jsem se konečně rozhoupal a dal to do servisu na posouzení, čím by to mohlo být a závěrem je zlobící elektronická regulace turba. Asi by tomu odpovídal i ten dříve popisovaný problém občasného mírného propadu otáček při akceleraci okolo 2000 rpm např. za křižovatkou ve městě, kdy se akceleruje jen mírně a regulace zřejmě nereaguje správně. Takže budu řešit a možností je několik. Mám favorita, ale bral bych nezávislý názor. Uvažuji pouze ekonomicky rozumné varianty, protože vyměnit celé turbo za nový originál, což je minimálně 20 k bez práce mi u takto starého auta smysl nedává.

1) výměna/oprava pouze mechanické části regulace:
Oprava cca 700,-.
Výměna cca 2000,-.

2) Výměna celé regulace (3000,--4000,-)

3) Celé turbo repasované (cca 6000,--8000,-), staré turbo se musí vrátit nebo je cena o 2000-3000,- vyšší

4) Nové turbo druhovýroba (cca 10.000,- - 11.000,-)

Pokud jsem dobře pochopil mechaniky, ta výměna regulace je možná, ale turbo by asi stejně muselo ven. Pokud by se měnila jen ta mechanická část, tak je to jen o výměně, pokud celá regulace, musí se adaptovat. Ještě důležitý dovětek. Auto má 265000 km. Turbo nebere olej, ale při přidání plynu nebo naopak ubrání plynu okolo 1800 rpm si pohvízdne. Je to slyšet jen v létě, když se jede s otevřenými okny. Zní to podobně jako tady: https://youtube.com/shorts/ELcoEQrnDII? ... 6x-KRmnlFm

Díky za názory.

PřemekD
legenda hvězd

Příspěvek od PřemekD »

Pohvizdování turba je POUZE estetická záležitost, nemá na nic vliv. Jen za tebou furt jedou policajti nebo sanitka, zvláště ráno a při vypnutém rádiu. Zvuk je způsoben mikroskopickým počkozením některé z lopatek kompresoru. Prý si to někteří nemocní jedinci nechávají dělat už při repasi/stavbě turba... řekl kdysi odborník..... Uštípnu kousíček lopatky a dovážím to. =-o
Vyndat turbo/celé potrubí, je na některých autech vojeb, ale pak je to jiná práce. Držím palec. *thumbs up*

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

Tak nové turbo nainstalováno. Bohužel to vypadá, že to nemělo žádný vliv. Minimálně ten občasný propad otáček při akceleraci je tam pořád (povedlo se mi to zachytit zde, udělá to na cca 2100 rpm: https://www.rajce.idnes.cz/the-miracle/ ... 1704545030) a ta chyba Zkontrolovat systém "Regulace plnícího tlaku". Plnicí tlak je příliš vysoký se objevila znova (bez pádu do nouze).

Navíc staré turbo se jeví jako bez znatelných vůlí. Měl jsem otevřenou i regulaci a ta také nevypadá, že by měla problém. Rozhodně ne na mechanické části. Převody vypadají pohledově bez vad a i se s nimi dá krásně otáčet. Viz zde:

https://i.ibb.co/C3Vzp8xd/actuator1.jpg

https://i.ibb.co/KSHhHhb/actuator2.jpg

Takže co ted? To tlakové čidlo? Našel jsem tam dvě. Jedno je na váze vzduchu (A0051535028)
https://i.ibb.co/KpMYtKrq/tlak-cidlo1.jpg

a druhé nad olejovým filtrem (A0041538428)

https://i.ibb.co/twdh9TzP/tlak-cidlo2.jpg

Díky.

Waterfall
kometa
Auto: W124 300E-24, S204 180 Kompressor
Věk: 42

Příspěvek od Waterfall »

A nedělá ten propad otáček spíš převodovka (lockup měniče)?
Turbo samotné si měnil nejspíš úplně zbytečně. Pokud tam něco běžně odchází, tak je to samotný servozesilovač regulace - co jsem psal hned na začátku. Vzniknou tam studené spoje u koncového stupně. Není to o převodech. Čidlo tlaku obvykle buď čidluje, nebo nečidluje.
Zajeď s tím za někým, co opravdu CDI rozumí a vyřeší to. Není to až tak složitý systém, ale přiznám se, že kolegova W203 150PS jednou vytrápila i mne.
Radil jsem Ti ještě před koupi, že si máš koupit benzína... *jokingly*

PřemekD
legenda hvězd

Příspěvek od PřemekD »

Tady je každá rada drahá, hlavně zbytečná. :'(
Zde se opravuje od konce, mění se díly, dělají se zbytečnosti bez toho, aby se auto prokleplo diagnostikou, i za jízdy.
HOWG. *drink*
Naposledy upravil(a) PřemekD dne sob 28.02.2026, 22:06, celkem upraveno 1 x.

Autor tématu
the_miracle
hvězdička
Kontaktovat uživatele:

No měli jste pravdu, uznávám. Nicméně beru to tak, že to třeba pomůže někomu dalšímu.

Na duhou stranu, objektivně to auto padalo do nouze. Ano, stalo se to 2x za rok, ale stalo. Důvodem dle xentry překročení tlaku. To opravdu ukazuje na tu regulaci. Turbo jsem asi měnil zbytečně, ale to jsem trochu tušil. Jenže ta regulace stojí tisíce, takže když to auto má 265000 km a turbo muselo ven, rozhodl jsem se, že dám nové, než vyměnit regulaci a pak řešit stejně turbo. Ano, je to možná trochu divoký přístup, ale to už nevrátím. Budu teď doufat, že se ta chyba už neobjeví a tím budu moci problém s tlakem odškrtnout.

Problém s otáčkami zůstává a v tuhle chvíli to také spíš vidím na tu převodovku, protože to vypadá, že to dělá jen na C, respektive na S skoro vůbec a na A jsem si toho ještě nevšiml - vyzkouším, ten režim jsem nepoužíval. Jak už jsem psal jinde ve fóru, asi si s tím někdo hrál, protože A ta převodovka standardně mít nemá. Budu teď jezdit na A a sledovat to. V diagnostice převodovka ovšem žádnou chybu nehlasí. Nevím ale, jak silný je to argument.

Udělal jsem tedy diagnostiku za jízdy. Skutečně je to výraznější na C a při mírnějším přidání plynu. Pokud se na to hodně šlápne, tak to v podstatě nedělá. Krásně je to vidět zde okolo 2100 otáček:

https://www.youtube.com/watch?v=A4CHqbwPShA

Tady jiná varianta, kde to udělá už okolo 1900 otáček:

https://youtu.be/gOiMfKuCMfg

Zajímavé je, že otáčky snímače 2, 3, turbíny i převodovky rostou i při tom kolísnutí otáček motoru.

Zde rozjezd na režim A:
https://youtu.be/F0MGCusKA_s

A díky za trpělivost. :-)

PřemekD
legenda hvězd

Příspěvek od PřemekD »

Tak jakej je verdikt? ... odkazy jsem neviděl.
Odpovědět