Bílé nebo veteránské SPZ.
-
Autor tématu - hvězdička
- Auto: toyota avensis d-cat,Mercedes w123 200d,Fiat Piagg
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Bílé nebo veteránské SPZ.
Rád bych znal Váš názor. Na autě mám bílé SPZ a pohrávám si s myšlenkou dát tam veteránské SPZ. Důvod STK jednou za 4 roky a zdarma dálniční známka. Je to dobrý důvod nebo blbost.?
-
- hvězdička
- Auto: W126 500SE
Re: Bílé nebo veteránské SPZ.
Pokud máš staré okresní SPZ, tak určitě stojí za to si je ponechat! Stejně tak, pokud chceš s autem příležitostně podnikat.
Jinak ovšem u nové registrace určitě zelená čísla. Pojišťovny se k tomu většinou taky staví trochu lépe než k běžné testaci, STK jednou za 4 roky a ještě dálnice zdarma. Do budoucna předpokládám, že i vjezd do některých měst bude takto osvobozen (emisní zóny apod).
Takové ty strachy, že budeš muset vést knihu jízd - tomu nevěř. To nám dřív zakážou jezdit v čemkoliv co nebude sdílené :D
Jinak ovšem u nové registrace určitě zelená čísla. Pojišťovny se k tomu většinou taky staví trochu lépe než k běžné testaci, STK jednou za 4 roky a ještě dálnice zdarma. Do budoucna předpokládám, že i vjezd do některých měst bude takto osvobozen (emisní zóny apod).
Takové ty strachy, že budeš muset vést knihu jízd - tomu nevěř. To nám dřív zakážou jezdit v čemkoliv co nebude sdílené :D
-
- hvězda
já mám spíš pokročilejší dotaz, jak se ty zelený čísla opatří? sice chápu, že musim na veteránskou testaci a na magistrát, ale v jakým pořadí? Čim se začíná, čím pokračuje a čím končí? Taky by mě zajímalo, jestli to můžu už teď u auta, který oslaví třicátiny v červnu, musím čekat do června?
-
- legenda hvězd
- Auto: Několikero
- Věk: 72
Zrenovovat, otestovat, jít na magistrát pro značky.
Testování probíhá 1x ročně, někdy duben....asi, co já vím, třeba je to už jináč. =-o
Testování probíhá 1x ročně, někdy duben....asi, co já vím, třeba je to už jináč. =-o
-
- Administrátor
- Auto: W210 + 3 x W201 + B 200 CDI + Stardiag C3 + C5
- Věk: 62
testace se může udělat kdykoliv, záleží jen na testačním komisaři jak má čas. Pro zelený cedule se jde až po testaci s průkazem veterána. A já Véčkový cedule nechtěl a na slevy já seru, to mě nezajímá ]:->
-
Autor tématu - hvězdička
- Auto: toyota avensis d-cat,Mercedes w123 200d,Fiat Piagg
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
No mě hlavně ničí představa že každý 2 roky tůrujou a vytáčí motor a něco najdou. Ty 4 roky je únosný pro mě jezdit na STK. No a dálnice zdarma super. Každý mě ale odrazuje od těch zelených značek.
-
- hvězda
mě nejvíc sere, že pravidelně na STK ničí parkovací brzdy. a to jednomu známýmu nechali zapsat do techničáku "nestandartní označení ruční brzdy". kkt ani nezná rozdíl mezi parkovací a ruční brzdou.
-
- legenda hvězd
Že túrujou motor je pravda, taky mě při tom teče voda ze zubu. :'(
Že ničí parkovací brzdu, o tom mi není nic známo.
Roztočí kola na válcích a zabrzdí, což je normálnmí funkce, pro kterou je tato brzda konstruována.
Je to brzda parkovací, ruční se jí říkalo proto, protože se ovládala a ovládá rukou, .....jen některé vozy ji mají na nohu.
Dnes většinou pouze spínač.
Roztočí kola na válcích a zabrzdí, což je normálnmí funkce, pro kterou je tato brzda konstruována.
Je to brzda parkovací, ruční se jí říkalo proto, protože se ovládala a ovládá rukou, .....jen některé vozy ji mají na nohu.
-
- hvězdička
- Auto: W123 230CE 2.3, M102.982
- Věk: 50
Mno ono je to celé trochu složitější. Někdy v září minulého roku, se změnila legislativa. Fakt ale je, že ještě dnes skoro půl roku po změně nikdo pořádně neví co a jak. Ani komisaři, ani na STK. Asi nejlepší je, vidím že jsi z Prahy zajít na Bohdalec na registr sportovních a historických vozidel a tam to s tím velice příjemný a ochotným maníkem probrat.
Pokud vím od známých na STK, nikdo nikdy nic netůroval. Okolo veteránů na "bílejch" chodí skoro po špičkách. Dřív to bylo tak, že auto na véčkách nemělo techničák, ale jen průkaz historického vozidla a ten ho neopravňoval k provozu na pozemních komunikacích. Pouze na srazy, opravy, a cesty nutné k provozováni vozidla. Jak je to ale teď, nevím. Už jsem se tady ptal, ale asi nejsem sám kdo neví :). Vydej se na Bohdalec a dej vědět. Myslím že to tady ocení každý.
https://www.registr-vozidel.cz/caste-do ... -zari-2023
Pokud vím od známých na STK, nikdo nikdy nic netůroval. Okolo veteránů na "bílejch" chodí skoro po špičkách. Dřív to bylo tak, že auto na véčkách nemělo techničák, ale jen průkaz historického vozidla a ten ho neopravňoval k provozu na pozemních komunikacích. Pouze na srazy, opravy, a cesty nutné k provozováni vozidla. Jak je to ale teď, nevím. Už jsem se tady ptal, ale asi nejsem sám kdo neví :). Vydej se na Bohdalec a dej vědět. Myslím že to tady ocení každý.
https://www.registr-vozidel.cz/caste-do ... -zari-2023
-
- hvězdička
Jinak podle tohoto článku auto na bílejch není považováno za historické vozidlo. Jak teda s pojistkou ? Dálnicí ? Má cenu testovat ? Většina 123 normálně technickou projde.
Co je historické vozidlo dle české legislativy?
Pojmem historické vozidlo je označováno vozidlo, které je registrované v registru historických vozidel, tedy vozidlo na veteránských zelených značkách. Vozidlo v registru silničních vozidel na klasických bílých značkách je možné testovat na historickou původnost také, ale legislativně nemůže být nazýváno historickým vozidlem.
Jak říkám je v to binec.
Milan
Co je historické vozidlo dle české legislativy?
Pojmem historické vozidlo je označováno vozidlo, které je registrované v registru historických vozidel, tedy vozidlo na veteránských zelených značkách. Vozidlo v registru silničních vozidel na klasických bílých značkách je možné testovat na historickou původnost také, ale legislativně nemůže být nazýváno historickým vozidlem.
Jak říkám je v to binec.
Milan
-
- hvězda
podle mě to kreténi udělali naopak, zašlápli brzdu a pustili válce, tím se to utrhlo...PřemekD píše: ↑úte 20.02.2024, 16:02 Že túrujou motor je pravda, taky mě při tom teče voda ze zubu. :'(
když si teda nechám auto na bílejch a nechám udělat testaci historickýho vozidla, týká se mě samozřejmě neustále normální technická, ale musim platit známku a je levnější povinný ručení?
-
- Administrátor
tak zák.poj. je u historického vozidla levnější to je fakt, mám na 190 normální R.Z. a ne Véčka a teď na jaře, až to vytáhnu z garáže budu dělat znovu testaci a STK po dvou letech, D.Z. si radši zaplatím, i loni když jsme jeli s Přémou a Richardem na sraz do Tachova za Ironem, tak jsem si ji radši koupil, než aby byl problém ;) a jak víš letos se bude moci koupit D.Z. i na jeden den za 200,-Kč tak o co jde o:-)
-
- hvězdička
Jóóó jasný, o známku vůbec nejde. Jde o to, a moje špatná orientace je v situaci kterou máme totožnou. Bílé RZ a klubovku. Problém totiž nastane až a fakt to nechci nikomu přivolávat, se stane nějaká nezaviněná nehoda. Já sice mám nějaké snížené povinné ručení, je to spíš polovina než 1/12, ale myslím, že kdyby došlo na lámání chleba pojišťovna by mě smázla jako nic. Oni totiž už VŮBEC nevědí která bije. Znají jen pojem "speciální RZ" a to my nemáme. Když jsem nějakou sníženou pojistku hledal, nabídli mi tři produkty a řekli, vyber si. Vůbec je nezajímá jestli máš produkt správný nebo ne. To je bude zajímat až při případném plnění. Protože bílé RZ nemůže být považováno za historické vozidlo. Není v registru historických vozidel, je v normálním registru, dá se očekávat, že mi minimálně naserou a budou to řešit jako 40 let starý vrak.
Včera jsem položil několik zásadních otázek kamarádovi Fiaťákovi. Ty mají snad tento víkend nějakou tu hospodu a snad i s komisařem. Tak se třeba dovíme víc.
Včera jsem položil několik zásadních otázek kamarádovi Fiaťákovi. Ty mají snad tento víkend nějakou tu hospodu a snad i s komisařem. Tak se třeba dovíme víc.
-
- legenda hvězd
Co prý funguje i bez testace:
Cena vozu stanovená soudním znalcem s kulalým razítkem.
Stojí to sice peníze, ale přes to nejede žádnej vlak, ani Oranžovej expres. *jokingly*
Cena vozu stanovená soudním znalcem s kulalým razítkem.
Stojí to sice peníze, ale přes to nejede žádnej vlak, ani Oranžovej expres. *jokingly*
-
- Administrátor
Nejsem si jistý, ale v případě, že máš vet. testaci a tím pádem je vozidlo veterán, tak ačkoliv máš normální cedule tak v případě, že tě někdo nabourá, ti pojišťovna musí uhradit náklady na opravu v plném rozsahu. Nemůžou použít ty svoje tabulky zůstatkové ceny vozu na základě r.v. a najetých km ;) každej slušnej právník pojišťovnu rozcupuje na hadry ]:->